Några tankar ifrån Spanien

Publicerat: 5 augusti, 2012 i Uncategorized

Jag har åkt till Fuengirola eller rättare sagt Los Bolisches från och till i cirka tio års tid och sett små förändringar varje år, oftast till det bättre. Senast jag var här var i augusti förra året, då hade lägenhetspriserna börjat sjunka och låg ca 20% lägre än några år innan. Idag ett år senare kan jag konstatera att det absolut inte har blivit bättre utan betydligt sämre och något värre håller på hända.

Nu skyltas det om rebajas/offerta/liquidación i mäklarfönstren och priserna har sjunkit ytterligare, vad lägenheterna sen går för kan jag bara spekulera i, men troligtvis tvingas många acceptera skambud betydligt lägre än utgångspriserna.

Förutom fastighetsmarknaden så märks att något håller på hända bland alla försäljare och butiker, liquidación står det i många skyltfönster och många affärslokaler står tomma och letar hyresgäster.

Restaurangerna kämpar och konkurrerar med både priser och kvalite för att få, och behålla kunder. Som exempel kan jag nämna att en tre rättars meny på en mer än hyfsad restaurang kostar mellan 8-12 euro inklusive dryck, en lunch får du för några euro och en flaska öl på puben kostar 1€. Nattklubben nere vid stranden har stängt och pubarna där det tidigare var kö gapar tomma.

Så var det inte för några år sedan.

Stranden som vi brukar gå till, ofta väldigt tidigt på morgonen för att få plats är såhär första veckan in i Spaniorernas industrisemester nästan halvtom.

En annan stor förändring som har skett på ett år är att kredit-och betalkort mer och mer nekas, det är mer och mer kontanter som gäller, det t.om skyltar man om.

Detta i kombination med de ekonomiska problem som Spanska staten (och de spanska bankerna) har med en arbetslöshet på över 23 procent och en statsskuld (900 miljarder euro) som överstiger 80 procent av BNP är oroande. Särskilt oroande anser jag det vara när företagen här skyltar om att de bara tar kontanter… Hur mycket betalas det då i skatter…hur länge fungerar det…

När jag ser vad som håller på hända kan jag säga att det inte känns bra och att jag tror det kommer att bli bra mycket sämre innan det blir bättre igen. Spanien har en tuff framtid framför sig.

Vi är en del av ett större Europa och vi får inte inbilla oss att det som händer där inte kommer påverka oss, det kommer det göra. Även om vi inte på långa vägar har det så tillställt som Spanien så står även vi innför flera större utmaningar.

Det som dock talar för Åland är att vi istort är skuldfria, vi lever på en ö där vi oavsett politiskt parti/ideologi delar och vill bevara och utveckla den nordiska välfärdsmodellen. Vi inser alla vikten av arbete och att förutsättningar måste finns för företag att växa och anställa. Vi inser vikten av ett utvecklat företagsklimat som gör att alla har möjlighet att försörja sig själv och sin familj, samtidigt som vi vill värna om de som inte har möjlighet till det. Vi inser att individen har ett ansvar inte bara för sig själv utan även för andra och att det finns saker vi måste och vill/ska vara med och finansiera gemensamt. Något jag dock nu är mer än någonsin övertygad om är att det måste löna sig att arbeta och att det måste arbetas klokare, effektivare och med rätt saker. Men arbetslinjen framom bidragslinje är enda vägen att gå.

Skatter behöver komma in för att vi skall kunna bibehålla en bra skola, en god sjukvård och omsorg. Däremot måste vi vara öppna för förändringar och effektivisera, upphöra, minska och spara på det som absolut inte är nödvändigt att sköta gemensamt. Vi måste inse att vi inte får göra eller leva som Spaniorerna gjort, premierminister Mariano Rajoy sa i fredags -"Vi har left på externa krediter och spenderat mer än vi kan göra" >>

En gammal politiker sa en gång -"Varje skattekrona som inte används effektivt är som att stjäla från de fattiga" Det är kloka ord som jag skall göra mitt bästa för att efterleva.

Så det gäller för oss alla privatpersoner, företag, kommuner och landskap att inte leva över våra tillgångar och inte låna pengar för drift. Däremot måste vi våga investera för framtida tillväxt, effektivisera genom att göra mer för mindre och förnya och förändra. Vi kan inte göra som vi alltid gjort, vi lever i början av en ny tid, vi måste göra mycket annorlunda. Vi har en intressant och utmanande framtid framför oss, nu gäller det att kavla upp ärmarna och ta till det gamla talesättet -mindre snack och mera verkstad. Mina tre veckors semester är nu över, imorgon kör vi!

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Det stämmer att spaniens skuld var mindre än tysklands innan krisen. Men spaniens ekonomi byggde då till stora delar på att staten subventionerade byggbranschen. Spanien insåg att ju mer dom subventionerar, desto mer skattepengar skapas det. Sen när krisen kom och det inte var intressant att bygga mer hade ju spanien fortfarande mycket stora statliga utgifter. Därför har de hög statsskuld. Alltså tror jag Stephan har både rätt och fel. Direkt är orsaken till dagens tomma kassor inte att man levt över sina skulder. Indirekt kan man nog ändå se på det så. Alltså, skulle spanien inte spenderat så mycket på offentliga utgifter, hade de inte behövt subventionera byggbranschen. Då hade smällen blivit mindre när krisen kom.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Johan writes:Hej Stephan,Jag har inte heller läst din insändare finns den på nätet? Det jag främst skulle vilja veta är hur du kommer fram till en pensionsskuld på 250 miljoner? Största orsaken till Spaniens problem är väl främst att man försöker socialisera bankförluster sprungna ur överdriven fastighetsspekulation,inte vikande turism, eller? Turismen är säkert viktig men vare sig i Spanien eller på Åland är valutakursernas betydelse för ölpriset i närheten av så betydelsefulla som du vill påstå. Vad som händer när kronan blir svagare igen och svenskarna tvingas betala 25% mer för "ölen" är väl sannolikt ungefär hälften av vad som hände 2009 då den var nästan 50% dyrare?

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Stephan writes:Du läste tydligen inte min långa insändare om att Åland faktiskt HAR en skuld på ca 250 miljoner. Det är en pensionsskuld pga ett felaktigt pensionssystem. Det är däremot sant att Åland inte har lån;) Pensionerna ger problem inte bara i Grekland.Orsakerna till Spaniens problem är många, men grunden är INTE att de levde över sina tillgångar. Före finanskrisen var deras utrikesskuld mindre än typ Tysklands i % av BNP. Men med krisen försvann inhemska turisterna och utländska vintergästerna och DET gav dem problem. Och du ser vilken prisnivå DE har. Som näringsminister så kan du ju fundera på vad som händer den dan när kronan igen är svagare och svenskarna tvingas betala 25% mer för "ölen" här. När turisterna inte ens kommer dit ölen kostar en €. Hur länge tror vi att turisterna kommer hit?

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Trötter writes:-Sådana är spelets regler inom politiken, att MEDVETET missförstå varandra. Det är nog det dummaste kommentar jag någonsin sett! Vilken typ av framtid och utveckling har vårt samhälle om våra folkvalda har en sådan inställning? Att det då och då är rena sandlådan där vissa hellre hittar fel och snackar skit om vad andra gör än att lägga energi på att visa och berätta vad man själv vill åstadkomma det vet vi, men att erkänna att målet och viljan är att MEDVETET missförstå varandra känns bara obehagligt och oroande, och vad är det för politiker som resonerar så? Kommentaren – när debatten börjar i talarstolen visar att personen bakom denna åsikt är en insatt och aktiv politiker från något av Ålands övriga partier- kan det vara någon från den bittra oppositionen?

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Sådana är spelets regler inom politiken, att medvetet missförstå varandra.

  Gilla

 6. steelfm skriver:

  Varje skatteeuro skall användas effektivt. Det är det jag står för och givetvis det övriga jag skriver. Jag står däremot inte för alla anonyma kommentarer på den här bloggen men det trodde jag inte att jag skulle behöva förklara… Du vill uppenbarligen missförstå mig och om vi skall ta debatten i talarstolen så skall det iallfall bli intressant att få veta med vem det är jag pratar med…

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Skall jag tolka detta som att du håller med eftersom du inte dementerar?Jag skall lägga detta på minnet när debatterna börjar från talarstolen.

  Gilla

 8. steelfm skriver:

  Skulle jag ta bort alla sanslösa kommentarer skulle det inte bli många kvar… Argumentera gärna, jag läser allt men tar ärligt talat till mig mer av de kommentarer som skriver under med namn.

  Gilla

 9. anonymous skriver:

  Anonymous writes:OB i ett nötskal att låta denna typ av sanslösa kommentarer stå kvar.

  Gilla

 10. anonymous skriver:

  Anonymous writes:-"Varje skattekrona som inte används effektivt är som att stjäla från de fattiga" Det är kloka ord som jag skall göra mitt bästa för att efterleva.Då kan man konstatera att skärgårdstrafiken och dess ansvariga har stulit väldigt mycket från de fattiga!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s