Greklandskrisen

Publicerat: 27 oktober, 2011 i Uncategorized

Fick det här mailet häromdagen av en kompis.

Stöd en grek – bli fadder idag!
Hjälp Kostas, Dimitrios och Georgiosodupulopululosos att få det fortsatt bra hemma i Grekland, de riskerar nämligen hemskheter i sitt hemland som t.ex.
– betala skatt
– behöva gå till jobbet varje dag
– jobba längre om dagarna än 09-15
– inte få sina 14 månadslöner om året
– inte få gå i pension vid 50 års ålder med 96 % av lönen
Ge din gåva redan idag.
SMSa Souvlaki till 72 500 Sms:et kostar 16 000 kr + ev operatörsavgifter.

Ärligt talat. Vad ger det för signaler till resten av de skulddrabbade länderna om halva skulden avskrivs… Om ni kastar tillräckligt många bensinbomber, om ni protesterar tillräckligt länge om ni skriker och slår sönder er egen stad tills ingen orkar höra eller se så skriver vi av skulderna…

kommentarer
  1. anonymous skriver:

    Anonymous writes:Lätt att skratta åt taxichaufförerna i Grekland, strejken gick dock främst ut på att de ville protestera mot en avreglering av taximarknaden. Löjligt kan man tycka men vänta lite, en reglerad taximarknad är ju precis vad vi har på Åland?! Hoppas du kan vara med och "sopa rent framför egen dörr"!

    Gilla

  2. steelfm skriver:

    Hej Stephan, Alltså ovanstående "fakta" är givetvis inte fakta. Hela inlägget är ett raljerande eller som vi 70-talister kallar ironi. Här är dock några fakta :* Taxichaufförerna gick ut i strejk för att de måste börja ge kvitton* Ett sjukhuset i Evaggelismos hade 40 heltids- och livstidsanställda trädgårdsmästare, sjukhuset hade dock ingen trädgård.* Kolonaki var Europas Porche Cayenne-tätaste torg* Mer än var tionde grekisk pensionärer saknas efter omfattande folkräkning. Varje månad betalas enorma belopp ut i pensioner – till avlidnas anhöriga* Korruptionen är utbredd och den svarta sektorn bedöms utgöra 30 procent av den totala ekonominDet är bland annat saker som ovanstående som gjort att Grekland är där de är idag. Håller sen med dig om att Irland, Italien, Portugal Spanien… kanske är på tur och det var det jag frågade i mitt inlägg, vad ger detta räddningspaket för signaler. Kommer dessa länder att anstränga sig till det yttersta nu för att betala sina lån…eller kommer man vänta tills skulderna halveras och betalas av någon annan?Det finns ingen gratis lunch, någon någonstans kommer få lov att betala och tyvärr brukar det vara skattebetalarna som slutar med svartepetter.

    Gilla

  3. anonymous skriver:

    Stephan writes:http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetstid/Arbetade-timmar-internationellt/?from114=&to114=&columns114=,1,10,9,Här kan man se arbetade timmar / anställd. Det är inte DET som varit Greklands problem. Inte heller faktisk pensionsåldern, som är högre än i Finland. ATT de har problem ÄR naturligtvis klart. Men som jag sagt tidigare: Irland kommer att bli värre, och se ex här på deras timmar.

    Gilla

  4. anonymous skriver:

    Stephan writes:Jo, smämta får man alltid om man inte Hakkarainen och skämtar med ålänningar;)Men skämt å sido! Det är väl den åsikten grekerna kring torget har att DE inte fått del av de pengar som lånats utan att de gått till de politikerfamiljer som styrt landet i årtionden. Om det är rätt eller inte vet jag inte. Däremot har ju portugiserna en helt annan inställning. De är bara förbannande på den Sokrates de hade och biter ihop och var väldigt ledsna för att inte Finland ville borga en lite "struntsumma". De nämnde att de hade hjälpt Finland efter kriget och Finland då OFFICIELLT hade tackat och sagt att landet aldrig skulle glömma hjälpen…

    Gilla

  5. steelfm skriver:

    Jag anser att man måste kunna ha glimten i ögat även i svåra situationer, det är trots allt du och jag som kommer få vara med och betala notan för det här. Men att jämföra stödet till Grekland med Marshallhjälpen, det kan man ju inte bara göra.Orsaken till det ena har ju definitivt ingenting med orsaken av det andra att göra. Om någon lever över sina tillgångar, utnyttjar systemen och lever på andras bekostnad har väl absolut ingenting att göra med hjälpen ett land ger för att återuppbyggnaden andra länder efter krig. Iallafall inte i min värld, minister eller inte.

    Gilla

  6. anonymous skriver:

    Anonymous writes:Tycker inte det där mailet speciellt smakfullt och även om det såklart är ett skämt borde det vara under en (eventuellt) blivande ministers nivå att citera det.Vad gäller själva sakfrågan så skall man inte glömma att se det i ett större perspektiv. Var det fel av de europeiska länderna att ta emot marshallhjälpen bara för att ta ett exempel?

    Gilla

  7. anonymous skriver:

    Stephan writes:Det är lätt att skämta nu om andra med felaktiga faktauppgifter, men vad vill vi att Tyskarna ska göra om fem år när Katainen nått lånetaket och de upptäcker att den faktiska pensionsåldern i åratal varit lägre i Finland än i Grekland och de vill veta vad VAB-ledighet, pappaledighet, höstlov, barnens subjektiva rätt till subventionerad barndagvård etc etc innebär och kostar?

    Gilla

  8. anonymous skriver:

    Sisa writes:Det är lite som en 3-4 åring i en godis/leksaksaffär…skriker jag tillräckligt får jag som jag vill…Om nu inte mamma/pappa är starka nog att stänga öronen och bära ut det trilskande barnet till bilen och åka därifrån.Näe, inga pengar till varken Grekland eller nåt annat strulande land. Var och en måste väl för bövelen se efter sin egen plånbok och ge fan i att tulla i andras plånböcker !Oavsett det gäller en familj eller ett helt land.

    Gilla

Lämna en kommentar