Körkortsålder

Publicerat: 10 mars, 2011 i Uncategorized

Igår pratade vi lite körkortsålder i lagtinget. Runar Karlsson förespråkade att vi skulle sänka åldern på moped till 14 år. I Ålandstidningen idag rapporterar Kerstin Österman om det och skriver att jag förespråkade att bilkörkortsåldern skulle sänkas till 16år.

Karlsson får stöd av Fredrik Karlström (Ob) som samtidigt föreslår att bilkortsåldern sänks till 16 år.

Riktigt så gick inte diskussionen igår.

Jag påpekade att jag har lämnat in en motion om att man skulle se över möjligheten med starka restriktioner att sänka åldern till 16 men jag konstaterade också igår att den motionen inte fått eller kommer få något gehör i det här lagtinget och att det inte kommer ske. Istället föreslog jag att lagutskottet skulle titta på om det går att göra det tillåtet att framföra moped eller bil på våren det året ungdomen fyller 15 respektive 18 år.

Jag har alltid tyckt synd om de 15 och 18-åringar som fyller på hösten och måste vänta en hel sommar med moped eller bilkörkort jämfört med de i samma klass/årgång som råkar ha föräldrar som "fick till det" så deras barn föddes på våren :O)
Jag anser inte att det är någon skillnad i mognad på de få månaderna och att det även finns en trafiksäkerhets tanke i att alla nya trafikanter skulle börja sin färd på våra vägar när det inte är mörkt eller halt.

Men tror ni Kerstin Österman skev något om det? Nej, just det. Men Kerstin och jag har aldrig delat åsikt om vad i mina anföranden som är det viktiga. Igår var det uppenbarligen så att jag förespråkade sänkt bilkörkortsålder och inget annat.

Ps.
Hej Kerstin,
Hoppas du inte tar lika illa upp den här gången som sist om att jag skriver min syns på saken här på bloggen. Jag är inte sur på dig, tycker bara att mina väljare har rätt att få höra min version, tyvärr får de sällan det i Ålandstidningen.
mvh
Fredrik

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:min mamma e död. tack för påminnelsen…

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Ojdå 13.52 du verkar ha koll på utvecklingstakten hos människor. Det innebär alltså att när du blir lika gammal som mig(5 år yngre än Herr Fredrik Karlström) så borde framtidens 13-åringar vara lika mogna som du är nu, och alltså enligt den logiken berättigade till bilkörkort. Eller?Angående var Burma ligger så fick åtminstone jag lära mig det i på geografilektionerna redan i högstadiet när jag var 14-15 år gammal.Ps. Har inte mamma lärt dig att det är fult att svära? Ds.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Off topic writes:Ställ inte några stygga frågor till Olle på måndag, han verkar vara lite byxis enligt dagens gamlan

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:nå int i helvite! förr visste inte ens en 17 åring var burma ligger. idag vet ungdomer mer än än dig ! så visst mognar ungar före idag!

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Anonymous 12.24: Utveckling? Utvecklingen går alldeles säkert framåt, åtminstone tekniskt. Tyvärr så är en 17åring idag precis lika omogen som en 17åring i dåtid.

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Till Anonymous 10. March 2011, 11:51:'"när jag var ung" !är din farfarsfrar var ung fanns inga bilar alls…men det finns nåt som heter utveckling. bara för att du hade det så, betyder det väl inte att det är rätt? tycker du e lite snäv nu i ditt "nu e jag här nu går vi" JAG !

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Anonymous2 writes:Lampi skriver säkert imorgondagens ålandstidning en ledare om clownpartiet som vill ha 16 års körkortsålder:)

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Nåssådå, såååå synd är det inte om dom stackars 17-åringarna. Jag fick också vänta vackert till september innan jag fick körkort medans majoriteten av mina kompisar fyllde mellan Feb och Maj. Men inte led jag nämvärt, man fick ju skjuts i princip när som helst och det raggades ju ändå på stan, och då kvittade det ju om man körde eller åkte med.Sen skaffade jag ju bil i god tid innan, och fixade och donade, och när lappen sen var säkrad så uppskattade man den så mycket mer nästan när man hade fått hållas på halster en tid.Att komma med sådana utspel som runars är ju direkt samhällsfarligt. Det är barn utan eget ansvar vi talar om här.

  Gilla

 9. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Ålandstidningen borde döpas om till Ålandstabloiden. Förkortningen skulle ju fortfarande vara den samma 🙂 ÅT

  Gilla

 10. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Att du blir fel citerad i Ålandstidningen, OM du ens blir nämnd är inget som vi andra ens är förvånad över…

  Gilla

 11. anonymous skriver:

  Anonymous writes:=)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s