Skrev ett inlägg på Facebook om Jomala vs Mariehamn

Publicerat: 11 november, 2010 i Uncategorized

När jag satt på budgetdebatt i Jomala häromdagen skrev jag detta på Facebook.
När jag läser tidningen idag bekräftas det otroligt mycket.

Hur kan man föreslå en ekoavgift om 75euro för att få parkera i Mariehamn, det betyder ju bara att man tänker fortsätta slösa på samma sätt som hittills istället för att göra något åt det verkliga problemet som är att man sysslar med alltför mycket på fel sätt.

Det andra som slår mig är det horribla i att renovera ett tak för 1,55 miljoner(!) euro. Var är vett/balans och sans? Jag köpte Ålands dyraste tomt och byggde ett hus på 1700kvm för mindre pengar än det! Skämmes Mariehamn!

Återigen ett av de absolut bästa beslut jag tagit i mitt liv var att flytta ifrån Mariehamn till framtidskommunen Jomala, välkommen hit du med :O)

Såhär såg inlägget ut på facebook (fick inte rum med alla kommentarer, du hittar resten där)

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Donny writes:tror inte det är offentlig. det är som sagt en kostnadsberäkning, men när en offert antas blir den offentlig. så de kan hända att en byggare gör det för 800 tusen i konkurrensens namn. hm…hur ska jag uttrycka mig diplomatiskt nu då..men jag har jättestort förtroende för våra nämnder!! *S* glöm inte att rösta i kyrkovalet storebror!!

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Storebror writes:Är kostnadsberäkningen offentlig handling? Som skattebetalare i Mariehamn skullle jag väldigt gärna se hur man kommit fram till 1,5 miljoner för nog låter det tilltaget så till den milda grad att det är rent häpnadsväckande.För övrigt kan jag bara konstatera att du verkar ha mer förtroende för vad nämnderna i Mariehamn klarar av än vad jag har (se där, lite diplomati i formuleringen ;-))

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Donny writes:nå nu e ju taket inte så litet! dessutom går pengarna inte till att byta bara taket. det går åt till att ta bort allt blött material under, suga rent, forsla bort och lägga ny isolering, bygga upp stomme till sadeltaket, samt material till taket och montering! Så det är klart, det finns ofta mycket byggexperter, och experter på alla områden som det finns politiska beslut (se ålandsvägen, där fanns det om jag kommer ihåg rätt 37 förslag om hur det skulle bli rätt från olika expertgrupper), så helt enkelt är det inte att följa experter. Nu har det gjorts en kostnadsberäkning, på 1,5 mille, du kan man antingen säga "no way, jag läste i en blogg att det är dyrt", eller "ok, låt oss budgetera pengarna, nämnden som styr håller koll på kostnaderna". vilket tror du håller sig till god förvaltning ? *S* i jomala budgeterar dom efter bloggar, eller varför inte efter messa nyan eller ? hehe…dessutom karlström:Du fick medhåll av en polis i ÅR om att det inte hjälper att sänka promillegränsen, då kommer man inte åt problemet! det är lätt att få som man vill, bara man låter någon annan få äran för det!! trevlig helg!

  Gilla

 4. steelfm skriver:

  :O)

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Ekoavgift om €75 vafalls, är det cyklande Sjölund som kommit på detta eller? Mariehamns Hamn torde vara den enda hamnen i hela Östersjön som inte uppbär passageraravgift! Ta ut passagerar avgift på alla de passagerare som inte stiger i land i Mariehamn utan passerar glasgången där finns pengar att tjäna! ÅSUB säger att Åland besöks av 1.7 miljoner turister men faktum är att 284000 stiger i land och av dem är säkert många pendlande ungdomar och ålänningar under året! Sanslöst.På tal om hamnen vad var det för ett tok till arkitekt som ritade hamnterminalen? Taket läcker när ska man lära sig på Åland att bygga tak på husen, nu ska Mariehamns Stad bygga ett sadeltak för miljoner för att få det tätt. Som på alla andra byggnader typ Sjömansskolan, Sjösäkerhetcentret m.fl där man bekostat dyra tak efteråt bara för att någon gynnad arkitekt fått haft frispel. Slöseri, så inte behövs någon ekoavgift det finns annat slöseri som man kan ta in vad man behöver på, alla kan inte cykla i Mariehamn!

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous writes:"Det andra som slår mig är det horribla i att renovera ett tak för 1,55 miljoner(!) euro. Var är vett/balans och sans? Jag köpte Ålands dyraste tomt och byggde ett hus på 1700kvm för mindre pengar än det! "—–Hmm, du har inte funderat på vad ditt bygge skulle ha kostat om du hade anlitat byggfirma X att göra jobbet istället?Många firmor (bygg, el, VVS, plåt, måleri etc) tar ut helt horribla ersättningar för jobbet idag + att man tar ut fullpris för material av kunden. Många, många är de privatkunder som betalat alltför mycket för sitt hus pga bristande konkurrens inom byggsektorn på Åland.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s