Polisstyrelse…Bra, men folkvald sheriff bättre

Publicerat: 25 augusti, 2010 i Uncategorized

Det är och har varit problem i polishuset under många år nu. Landskapsregeringen har insett det och kommer lägga ner polisdelegationen (som inte är ett beslutande organ utan bara ett kafferep) och införa en polisstyrelse istället.
Det är bra och på tiden men ärligt talat tror ni att det kommer betyda en så stor förändring som behövs? Tyvärr tror inte jag det. Jag kommer återkomma till detta så snart jag fått på taket på huset. Men för det första så bör polischefen ha ett tidsbegränsat uppdrag för det andra skulle jag få bestämma skulle polischefen även vara folkvald. Då skulle den personen förutom leda polisen i sitt dagliga arbete även se till att medborgarna är nöjda och glada över sin polismakt och den politiska och demokratiska aspekten på så sätt skulle uppfyllas. Gör "sheriffen" en bra jobb blir han/hon återvald om inte ger väljarna sin dom vart fjärde år!
Beskydda och betjäna kunde vara ledorden!

kommentarer
 1. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Ja lite nyordning för den åländska polisen skulle inte skada. Som jag upplever det så är det inte mycket som fungerar. Hörde häromdagen om att de blivit uppringda om en person som innehade och brukade knark. Personen hade noll koll och knarket hamnade lite här och där. Polisen skyndade dit …. följande dag!De verkar inte bry sig om brott och var tusan är trafikpolisen? Folk kör som idioter och ingen bryr sig. Det bryts mot de flesta trafikreglerna varje dag och det accepteras. Skolbarn blir påkörda trots farthinder och trafikljus. Är det inte dags att vakna snart? Eller ska vi medborgare gå samman och bilda en riktig poliskår som tar itu med problemen? Jag skriver gärna på den listan.

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:När det gäller USA vs. Europa så baserar sig mina åsikter dels på fördomar, dels självupplevd kunskap, samt möten med amerikaner i diverse sammanhang.

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Poliskåren fungerar inte idag fast alla i ledande ställning har juridisk eller polisutbildning följaktligen håller inte dina argument, detta torde vara ganska enkelt att förstå om du bara stannar upp och funderar igenom saken lite.Räcker det att lova guld och gröna skogar för att bli sheriff så har vi i alla fall den sheriff vi förtjänar, detta förfarande fungerar med nuvarande polismästares överordnade (våra politiker) så varför det inte skulle fungera för polismästaren själv kan du ju försöka förklara.Vad som behövs i den högsta polisledningen är en administratör, inte en i Tammerfors certifierad korvätare.Inskränkthetskortet kom fram inte pga. av dina åsikter om polisens ledning utan de du uttryckte om USA vs. Europa vilka jag starkt misstänker grundar sig mer på fördomsfullt tyckande än någon slags självupplevd kunskap.

  Gilla

 4. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Se där, nu kom det gamla inskränkthetskortet fram också… Vaddå "håller inte närmare granskning"? För att jag anser att en polis med befälsutbildning och viss juridisk kompetens kanske skulle vara lämpligare som chef för poliskåren än nån random idiot som kan lova guld och gröna skogar bara för att få leka sheriff.?

  Gilla

 5. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Vi har idag en jurist som polismästare och man kan nog med fog säga att rättssäkerheten är satt ur spel eftersom stämningen inom polishuset sannolikt aldrig varit sämre. Förre mästaren var jur. kand. och även då fungerade det uselt så din slutsats om att rättsäkerheten skulle sättas ur spel om man införde valda chefer håller inte närmare granskning och säger mer om din seriositet än min. Åsikten att det mesta skulle vara bättre i Europa får du naturligtvis ha men frågan som infinner sig då är om du spenderat mer än någon veckas semester i USA och således vet vad du pratar om eller om du bara är inskränkt?

  Gilla

 6. anonymous skriver:

  Anonymous2 writes:Visst, men allt är inte bättre i Europa än i USA. Jag tror att vi har mycket att lära oss av amerikanerna, samtidigt som dom kanske har ännu mer att lära sig av oss. Jag tycker idén med folkvald polischef på lilla Åland är intressant. Självfallet skulle man isf, som du säger, ha kandidater som är lämplighetsprövade.

  Gilla

 7. anonymous skriver:

  Anonymous3 writes:Polischefs/Sheriffyrket är en position där man ofta måste vara obekväm. Det är ingen popularitetstest. Vi har tillräckligt med ryggdunkare redan som det är utöver en korrumperad poliskår. man får hoppas att den nya polisstyrelsen tar sin uppgift på allvar och bortskaffar kompiskorruptionen!

  Gilla

 8. anonymous skriver:

  Anonymous writes:"folkvald" låter i mina öron som att vem som helst som är poulist nog skulle kunna avgå med segern i ett sånt val, och då sätts ju verkligen rättssäkerheten ur spel, så hur seriös är du själv?Möjligen om ett antal kandidater ställdes upp som är lämplighetsprövade och har examen från polishögskolan.Att frille vurmar för allt som är amerikanskt är väl ingen hemlis, men det impar inte på mig då vi bor i europa och det mesta är bättre i vårt samhälle.

  Gilla

 9. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Det är alldeles uppenbart att dagens system inte fungerar då situationen i polishuset verkar vara helt utom kontroll och är den enda motiveringen mot en folkvald polischef munkar i framsätet kanske det är dags att själv fundera över hur seriösa ens tankegångar är.

  Gilla

 10. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Nja, bättre vet jag inte, och jag har för mig att sheriffämbetet inte har förekommit i england på många herrans år.Jag får bara intrycket att du "populistspelar" lite nu, och jag ser framför mig polariserande pilotbrillor, jänkarbilar och en låda munkar i framsätet."woop,woop! it´s the sound of da police"…liksomJag kräver lite seriösare funderingar än så från en politiker. I alla fall om du vill ha min röst (och jag är ändå yngre än dig) 🙂

  Gilla

 11. steelfm skriver:

  För övrigt så kommer inte sheriff ämbetet ifrån USA det kommer ifrån England, känns det bättre nu :O)

  Gilla

 12. steelfm skriver:

  Hej anonymous, som sagt jag kommer återkomma till detta och håller helt med, vi bor på Åland inte i Usa. Vi har egen polismakt, det är ovanligt kan jag säga, varför inte göra den till ett föredöme för andra polismakter, varför skall vi alltid göra som i Finland?

  Gilla

 13. anonymous skriver:

  Anonymous2 writes:Visst, men lite nytänkande skadar icke. Eller tycker du det är bra som det är nu?

  Gilla

 14. anonymous skriver:

  Boutros writes:På tal om tak såg jag två svettiga, muskulösa hunkar knalla på ditt tak igår när jag körde förbi i Volvon. Får dom vara där?

  Gilla

 15. anonymous skriver:

  Anonymous writes:Vi bor i europa inte i USA….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s