Jet-lag:ad & barnomsorg

Publicerat: 10 februari, 2010 i Uncategorized

Underligt hur kroppen påverkas av att resa i öster/väster färdriktning. Inte mycket att göra åt utan bara acceptera och vänta några dagar tills det går över. En nackdel med att resa. Men nu över till något helt annat.

Läste om regeringens förslag till barnomsorgslag, jag tycker Katrin Sjögren resonerar rätt som vill begränsa vårdnadslediga föräldrars rätt att ha sina barn på dagis.
Jag tror att de tre första åren i ett barns liv är otroligt viktigt och värdefullt där mor/far och syskon präglar hur det barnet och dess familj tillsammans utvecklas.
Jag tror det är bättre att familjen fostrar och vårdar sina barn än att samhället skall göra det.
Givetvis finns det familjer som kan behöva ha avlastning och hjälp och de skall vi givetvis hjälpa ifrån det offentliga. Men att alla skall ha lagstadgad rätt till dagisplats samtidigt som någon förälder är hemma tycker jag är fel.

Det finns många andra alternativ som borde prioriteras exempelvis öppen förskola, församlingars barngrupper, mor/far-föräldrar eller varför inte engagera sig själ och de andra föräldrarna som också är hemma med sina barn och avlasta varandra? Varför skall alltid samhället & skattebetalarna stå för allt?

Maxtaxan är idag ca 230 euro men ett barn på dagis kostar samhället betydligt mycket mer än det, skattebetalarna får skjuta till ca 1300euro/månad. Kanske dags att återigen på allvar börja diskutera att erbjuda föräldrar som inte lämnar sina barn till dagis en betydligt högre föräldrarpeng istället, jag tror det är bättre för barnet.

Nu får jag säkert höra att jag inte skall uttala mig om detta eftersom jag inte har barn, men det gör jag ändå :O)

godnatt

kommentarer
 1. steelfm skriver:

  Håller helt med, och i en ideal värld skulle det vara så. Det är det jag har jobbat för de senaste tio åren. Som du kanske vet så var det på G att landskapet skulle bygga en golfbana i Godby/ämnes och finansiera den till 100%. Det ansåg jag vara fel, jag fick igenom en kompromiss som sa att samhållet inte skall vara drivande i en sådanfråga utan stöda de företag som vill satsa egna pengar. Landskapets del får max vara 30%, ungefär lika mycket som landskapet kan vara med och stöda vilka andra projekt som helst.Dagisplatser stöder i och för sig skattebetalarna till ca 87%… Sen är dock golf & barndagvård är två ganska olika saker…//Frille

  Gilla

 2. anonymous skriver:

  Anonymous writes:"Varför skall alltid samhället & skattebetalarna stå för allt?" Varför skall skattebetalarna vara involverade i en golfbana? Varför kan inte de som tror på en golfbana själva köpa mark och bygga sin bana?

  Gilla

 3. anonymous skriver:

  Karin writes:Man kan ha sunt förnuft trots att man inte har barn. Ett riktigt bra förslag av Katrin! Dina tankar om barn är bra. De tre första åren i en människas liv är basen för fortsättningen av livet, du har helt rätt när du tror att de åren är de viktigaste.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s